Aracınızı Kışa Hazırlayın | Aracınızı Kışa Hazırlamanın 9 Yolu

Kış aylarında hava şartları, özellikle de eski model bir aracınız varsa riskli ve zararlı olabilir. Kışın aracınızın zarar görmesini engellemek, korumak ve acil durumlara hazırlıklı olarak gerekli adımları gözden geçirmek çok önemlidir. Kışın karşılaşabileceğiniz zorlu şartlara karşı önceden alınacak tedbir olması için araç kış hazırlığı önerileri hazırladık. Zira kışın arabayı korumak diğer zamanlara göre daha zor ve dikkat gerektiren bir süreç. Şimdi uygulamamız gereken maddelere geçelim.  

1.Batarya (Akü)

Sürücüler kış aylarında daha çok arabalarının motoru hakkında endişe eder, ancak akülerinde bir o kadar önemli olduğunu unutuyorlar. Soğuk havalarda akünün gücü büyük ölçüde azalır. Hatta bazen %50 oranında! Kış, o soğuk yüzünü göstermeden önce akünüzün soğuk havaya dayanabileceğinden emin olun. Akü bakımı için; ► Akünüzü bir tamirci tarafından test ettirin. Bu, akünüzün şarjı olup olmadığını kontrol etmenizi sağlar. Genel olarak 5 yaşın üzerinde bir akünüz varsa değiştirmeyi düşünün. ► Bataryanız 3 yaşında ya da daha yaşlıysa, her yıl akünüzü kontrol ettirin zayıfsa değişimini sağlayın. ► Tüm kabloların, terminallerin ve bağlantıların temiz hasarsız ve korozyon olup olmadığını kontrol edin, gerekirse temizleyip gerekli parçaları değiştirin.  

2.Lastik Basıncı

Hava sıcaklığındaki her 10 derecelik düşüş, yaklaşık 1 bar basınç kaybettirir. Birçok insan lastiklerde yazılan basınç miktarının doğru olduğunu düşünür. Burası aslında bakılacak yanlış yerdir. Lastikte yazan izin verilen en yüksek basınç miktarıdır. Aslında lastik yüzeyinde yazan miktardan daha az olmalıdır. Genelde kullanma kılavuzunda veya en sık rastlanan sürücü tarafı kapı direklerinin birinin içini kontrol edin. Bir lastik basınç ölçer ile ölçüm yaparak kontrol edin. Tüm lastiklerinizi ve yedek lastiğinizin de önerilen basınçta olmasını sağlayın. Lastik değişimi için gereken ekipmanlara da sahip olduğunuzu kontrol edin. Dikkat edilmesi gerekende bir diğer unsur kar lastiğidir. Resmî gazete yayımlanan bilgilere göre 1 Aralık / 1 Nisan arasındaki tarihlerde kış lastiği kullanımı zorunludur. Peki kış lastiği uygulaması hangi araçları kapsar? Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingiller üzerindeki tüm lastikleri Minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.  

3.Silecekler

Araba sürerken yolu görmemek kadar korkunç bir şey yoktur! Kış aylarında hava daha değişken ve yağışlı olabilmektedir. Trafikteyken aracın camlarına ulaşan yağmur ve kar yağışına, toz kir gibi yabancı maddelere maruz kalınabilir. Silecekler sürücünün görüşünü artırmak için vardır. Özelliklede kış aylarında kontrol edilmesi gereken önemli parçalardan biridir. Oto sileceklerin her iki yılda bir değişilmesi tavsiye edilir.  

4.Cam Suyu

Kışın donma olayına dayanıklı antifrizli cam suyu tercih edilmelidir. Kötü hava koşullarında aracın dışını net görmek, göz ardı edilebilecek bir durum değildir.  

5.Motor Yağı

Sıcaklığın donma derecesinin altına düşebileceği bir bölgede yaşıyorsanız, motor yağınızı daha ince, daha düşük viskozite ile değiştirmeniz önerilmektedir. Bunun nedeni, Soğuk havanın yağın kalınlaşmasına neden olmasıdır. Kullanım kılavuzu, aracınıza en uygun yağ solüsyonlarını kontrol etmek için en iyi yerdir. Sadece kışın değil her 5.000 – 10.000 veya üç ila beş ayda bir yağ değişimi yaptığınızdan emin olun.  

6.Soğutucu

Doğru antifriz ve su karışımı olmazsa radyatörünüzde donma olabilir. %50 antifriz, %50 su olarak tarif edilebilir. Ancak bölgenize göre değişiklik gösterebilir. Daha soğuk bölgelerde 70/30 oran kullanılabilir. Antifrizli su, halihazırda bulunduğunuz benzin istasyonları vb. yerlerden temin edilebilir.  

7.Sistem Kontrolleri

Farlarınızı, arka farları, sinyaller, sis lambalarını, arka cam rezistanslarını, emniyet kemerlerini ve elektronik göstergeleri inceleyin. Herhangi bir yanmış ampul, kırık parça vs. varsa bir kaza yapmadan bakımlarını yapın. Ampuller loş ise ampulleri değişmeyi düşünün. Ayrıca motor kayışlarını ve hortumlarını kontrol edin. Yıpranma aşınma gibi sorun oluşturabilecek olan parçaları değişmeyi düşünün. Bu gibi durumlar yolda kalmanıza neden olabilir.  

8.Bilgi Edinin

Kötü hava koşullarına aşina olmak için özellikle yeni şoförseniz, kış sürüşü dersleri almayı düşünün. Kışın araç sürme teknikleri bazen sezgiseldir ve pratik gerektirir. Şimdi öğren sonra kazadan kurtul!  

9.Aracınızı Ayarlayın

Yukarıda da belirtilen tüm noktaların bakımını yapın, yaptırın. Tamirciniz / servisiniz araca bir göz atmalı kış için fiziksel olarak her şeyi yapmalı. Akü, sıvılar, silecekler, kayışlar, hortumlar ve bujiler kontrol edilmelidir.  

Her Şeye Karşı Hazır Olun

Trafikte tahmin edilemez olaylar yaşanabilmektedir. Bu yüzden aracınızda acil durum trafik seti ve sağlık kiti mutlaka bulundurun.  

Acil Durum Eşyaları

Takviye kabloları ► Alet takımı ► Lastik zincirleri Lastik basınç ölçer ► Lastik değişim araçları: Kriko, anahtar, yedek lastik ► Battaniye, eldiven, bere ► Havlu ve kâğıt havlu ► Atıştırmalık yiyecek içecek su ► El feneri İlk yardım kiti ► Antifrizli su Buz çözücü   Kış aylarında araca yapılması gereken bakım ve uygulamaları sıraladık. Sizde aracınızı bu liste ile kontrol edebilir ve gereken önlemleri alabilirsiniz. İyi yolculuklar….