Araç muayeneye nasıl hazırlanır, hazırlık esnasında aracın herhangi bir borcunun olmadığı, gerekli belgelerinin tam olduğu, bulundurulması gereken ekipmanların eksiksiz bir şekilde araç içerisinde olduğu ve aracın bütün aksam ve sistemlerinin çalışıyor olduğu kontrol edilmelidir. Araç muayenesi öncesinde TÜVTÜRK’ten randevu alınmalıdır. Araç muayenesi esnasında yapılan kontroller Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Yönetmeliği kapsamında yapılmaktadır. Yönetmelik kapsamında kontrol edilecek olan aksamlarda eğer bir sorun var ise, muayene öncesinde bu sorunun çözülmesi gerekmektedir. Aksi takdirde araç muayeneden geçemeyebilmektedir.
Araç Muayenesi Öncesinde Sürücülerin Yapmaları Gerekenler Nelerdir?
Araç muayenesi öncesinde yapılacaklar aşağıda verilmiştir:Araç muayeneye nasıl hazırlanır ilk maddesi ilk önce yapılacaklar listesini kontrol etmektir.
Muayeneye girecek olan aracın vergi ya da ceza borcu var ise; muayene öncesinde bu borcun ödenmesi gerekmektedir.
Aracın zorunlu trafik sigortasının yaptırılması gerekmektedir.
Egzoz gazı ölçüm muayenesi belgesi muayeneden önce alınmalıdır.
Muayenede kontrol edilen ve araçta bulunması gereken ekipmanların eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekmektedir.
Araç Muayenesi Öncesinde Hazırlanması Gereken Belgeler Nelerdir?
Araç muayenesi için istenen evraklar aşağıdaki gibidir:
Muayene istasyonunda araç sahibinden ruhsat istenmektedir.
Trafik sigortası poliçesinin araç muayenesi öncesinde hazırlanması gerekmektedir.
Egzoz gazı ölçüm muayene belgesinin araç muayene evrakları içerisine eklenmesi gerekmektedir. Bu belgesinin olmaması durumunda, araç ağır kusurlu sayılacağı için muayeneden geçebilmek mümkün olmamaktadır.
Aracın ruhsattaki sahibi ile aracı muayeneye getirecek olan kişi farklı ise; aracı getirecek olan kişinin kimlik belgesi istenmektedir. Üzerinde T.C. kimlik numarası yazan herhangi bir kimlik belgesi geçerli olacağı için alternatif olarak pasaport ya da sürücü belgesi de sunulabilmektedir.
Araç Muayenesi Öncesinde Borcu Bulunan Araçlar İçin Ne Yapılmalıdır?
Borcu olan araçların muayene işlemleri öncesinde aracın trafik cezası, OGS kaçak geçiş cezası gibi bütün borçlarının kapatılması gerekmektedir. Bu borçlar borcun bulunduğu kurumdan veya dijital bankacılık sistemleri üzerinden ödenebilmektedir. Borç kapatıldıktan sonra randevu alarak araç muayenesine gidilebilmektedir.
Egzoz Gazı Ölçüm Muayene Belgesi Nasıl Alınır?
Egzoz gazı ölçümü; Türkiye’de bütün şehirlerde bulunan sabit TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında, gezici istasyonlarda veya TÜVTÜRK’ün motosiklet muayene istasyonlarında yaptırılabilmektedir. Egzoz gazı hem çevreye hem de sağlığa zararlı olduğu için egzoz gazının emisyon ölçümü araçları muayeneden geçirmeden önce kontrol edilmektedir. Egzoz gazının ölçülmesi için öncesinde randevu alınmasına gerek olmamaktadır. Ancak gidilen istasyonda sıra olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Egzoz gazı ölçüm muayenesinde araç sahibinin yanında bulundurması gereken belgeler ise aşağıda sıralanmıştır:
Trafik ve tescil belgesinin aslı istenmektedir.
Motorlu taşıt egzoz emisyon ruhsatı gerekmektedir. İlk kez egzoz gazı emisyon ölçümü yaptıracak olanlardan emisyon ruhsatı istenmemektedir.
Üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan bir kimlik belgesi gerekmektedir.
Araç Muayenesi Esnasında Araçta Olması Gereken Ekipmanlar Nelerdir?
Muayene sırasında araçta olması gereken ekipmanlar aşağıda belirtilmiştir:
İlk yardım çantası
Üçgen reflektör
Yangın söndürme cihazı
Stepne
Araç Sınıfına Bağlı Olarak Araçlarda Olması Zorunlu Ekipmanlar Nelerdir?
Araç sınıfına özel araçta bulunması gereken zorunlu ekipmanlar şu şekildedir:
Taksi otomobiller: Taksimetre, taksi levhası ve iç aydınlatma lambası olmalıdır.
Otobüsler: Tekerlek takozu, pencere halindeki güvenlik çıkışlarının yanında kırma çekici ve iç aydınlatma levhası olması zorunludur.
Traktörler: Flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası araç muayenesi esnasında ve devamlı olarak bulundurulmalıdır.
Şehirlerarası yük ya da yolcu nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekiciler: Kullanılabilir durumda takograf ve tekerlek takozu olması gerekmektedir.
Römorklar ve kamyonlar: Uygun boyutta ve yeterli sayıda arka işaret levhası ile beraber aracın genişliğini ve uzunluğunu belli eden geri yansıtıcılı şerit gerekmektedir. Ayrıca buna ek olarak arkadan çarpmaya karşı koruma çerçevesi bulundurulması da zorunludur.
Yetki belgesi alınmış olan ve yolcu taşımacılığında kullanılan araçlar: Araç içerisinde bulunan her 10 koltuk için minimum 1 tane boyun korsesi bulundurulması gerekmektedir.
Araç Muayenesi Öncesinde Yapılması Gereken Son Kontroller Nelerdir?
Araç muayenesi öncesinde gerekli kontrolleri yaparak araç sahibi aracının muayeneden geçeceğinden emin olabilmektedir. Bu sayede muayene sürecinde kendisini daha rahat hissedebilmektedir. Yapılacak son kontroller ise şunlardır:
Aracın bütün ön ve arka aydınlatma sistemlerinin, sinyallerinin ve iç aydınlatma sistemlerinin çalışır halde olduğundan emin olunmalıdır.
Emniyet kemerlerinin ilgili yönetmeliğe uygun şekilde olması gerekmektedir.
Aracın ön ve arka cam yıkama sistemlerinin çalışıyor olması istenmektedir.
Araçtaki aynaların eksiksiz olduğu kontrol edilmelidir.
Aracın genişlik, yükseklik ve uzunluk bilgilerinin Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne uygun olması gerekmektedir.
EGM kayıtlarındaki şasi numarası ile aracın gövdesindekinin aynı olması zorunludur.
Periyodik Araç Muayenesi Esnasında Kontrol Edilen Noktalar Nelerdir?
Araç muayenesinde kontrol edilenler aşağıdadır:
Taşıt tanıtımı
Fren sistemi
Direksiyon sistemi
Aracın görüş özellikleri
Aracın lambaları, yansıtıcıları, elektrik teçhizatı ve aydınlatma sistemi
Dingiller, lastikler ve süspansiyon
Şasi ve şasi bağlantıları
Araçta bulundurulması zorunlu olan ekipmanlar
Aracın gürültü kirliliği seviyesinin kontrolü
Yolcu taşıyan araçlar için gerekli olabilecek ek kontroller
Araç Muayenesi İçin Randevu Nasıl Alınır?
Araç muayenesi randevu alma yöntemleri şöyledir:
TÜVTÜRK’ün internet sitesi üzerinden istenen muayene istasyonuna araç muayenesi alınabilmektedir. https://reservation.tuvturk.com.tr/ adresine giriş yaptıktan sonra ekrana aracın plakası, ruhsat seri ve numarası, randevu alınacak olan şehir girilmelidir. Devam butonuna tıklandıktan sonra randevu alınacak olan muayene istasyonu ve randevu saat aralığı seçilerek randevu oluşturulmalıdır.
E-devlet sisteminden araç muayenesi için randevu alınabilmektedir. https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra e-hizmetlerden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bulunmalıdır. Ardından TÜVTÜRK Muayene Randevu Kayıt seçeneğine tıklanmalıdır. E-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı ile kimlik doğrulaması yapılmalıdır. Aracın ruhsat bilgileri girilerek istenen şehirdeki istasyona, tercih edilen saat aralığı için randevu alınabilmektedir.
TÜVTÜRK’ün çağrı merkezinden araç muayene randevusu alabilmek mümkündür. 0850 222 88 88 aranarak aracın ruhsat bilgileri verilerek istenen zamana randevu alınabilmektedir. Bu numara üzerinden haftanın 6 günü 08:00-20:00 saat aralığı boyunca randevu oluşturabilmek mümkün olmaktadır.
Araç Muayenesi İçin İstasyona Gidildiğinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Araç muayene öncesinde istasyonda yapılması gerekenler aşağıda açıklanmıştır:
Müşteri kabul görevlisi ile görüşmeden önce sıra numarası alınması gerekmektedir. Bunun için de numara alırken aracın kilometre bilgisinin girilmesi gerektiği için kilometre bilgisi not edilmelidir.
Müşteri kabul görevlisi ile görüşmek için sıra geldiğinde, istenen evraklar ile muayene ücretinin hazırlanmış olması gerekmektedir. Kredi kartı, banka kartı veya nakit olarak ödeme yapabilme imkanı sunulmaktadır.
Müşteri kabul görevlisinin yaptığı kayda ve daha öncesinde alınan muayene randevusunun saat aralığına göre dış alanda bulunan teknisyenler araç sahiplerini kanallara sırası ile çağırmaktadırlar.
Araç sahipleri sıraları gelince kanala araçlarını götürmekte ve kanallardaki teknisyenler de aracı kontrol etmektedirler.
Araç kontrol edildikten sonra muayene sonuç raporu hazırlanmaktadır ve bu rapora göre araç muayeneden geçmiş ya da kalmış bilgisi araç sahibine verilmektedir. Araç sürücüsünün belgeler ile aracı teslim alması gerekmektedir.
Araç muayenesinde aracın kusursuz ya da hafif kusurlu sayılması durumunda muayene raporu onaylanmaktadır. Ancak emniyetsiz ya da ağır kusurlu olarak belirlenen araçların raporları tamamlanmış sayılamayacağı için belirlenen eksiklikleri giderdikten sonra tekrar aracı muayeneye getirmeleri gerekmektedir.
Bu yazımızda araç muayeneye nasıl hazırlanır sorusuna cevap bulmaya çalıştık. Umarız sizlere faydalı olur. Çeşitli oto aksesuar ürünlerine ve trafik setlerine buradan ulaşabilirsiniz.